KÖPEKLERİN SOSYALLEŞMESİ
Sosyalleşme deyince akla ilk gelen kendi türündeki canlılar ile bir araya gelmek oluyor. Halbuki köpeklerde sosyalleşme daha geniş bir kavram. Yavru köpek ilk 8 haftasını mutlaka annesi ve kardeşleri ile geçirmeli. İlk sosyalleşmesi anne ve kardeşleri ile olur. Bu dönemde oyun oynarken beden dilini ve karşısındakinin sınırlarını öğrenmiş sağlıklı bir köpek haline gelir. Yavru köpeğiniz en az 8 haftalıkken eve geldiğinde sosyalleştirme görevi size düşer. Bu süreçte, mümkün olduğunca çeşitli insanlarla (çocuklar, şişman, uzun boylu, şapkalı vs yetişkinler), diğer hayvanlar (kedi, kuş vb), köpekler ve hayatı boyunca karşılaşabileceği her türlü nesne (araba, kaykay, elektrik süpürgesi, bulaşık makinesi vs.) ve seslerle (gökgürültüsü, seyyar satıcı, zil sesi, telefon zili vb.) adım adım tanıştırılması gerekmektedir. Tüm bu tanıştırma aşamaları köpeği strese sokmadan, süresini kısa tutarak ve ödül ile ilişkilendirerek yapıldığında ileride sosyalleşme eksikliği yüzünden doğacak fobi, agresyon ve aşırı havlama sorunlarının önüne geçmiş olursunuz.
Sosyalleşmede ilk 4 ay çok önemlidir. Bu dönem genellikle aşıları tamamlanmamış yavrunun sokağa çıkarılmaması gerekir inanışı nedeniyle evde tek başına geçirilerek kaçırılır. Oysa ilk aşıları yapılmaya başladığı andan itibaren yavrunuzu veterinerinize de danışmak kaydıyla araba ile hijyeninden emin olduğunuz bir parka götürebilir orada tanıyıp bildiğiniz köpeklerle oynamasına izinverebilirsiniz. Açık alanda olan bu sosyalleşme sayesinde köpeğiniz araba gibi nesneler, çocuk ve çeşitli tipteki insanlarla, kuş ve kedilerle de tanışma imkanı bulur. Ama köpeğinizin sağlık durumunun öncelikli olduğunu unutmayın. Sağlığını riske atmak istemiyorsanız evinizde tanıdıklarınızın köpekleri, kedileri ve çocuklarını davet ederek (köpekler mümkünse ilk aşamada büyük olmasın) sosyalleşme etkinliği düzenleyebilirsiniz. Köpeğinizin güvenliği açısından sosyalleştirme gözetiminiz altında olmalı. Karşılaşabileceği “ürkütücü” seslere hazırlıklı olması için internetten indirebileceğiniz çeşitli uygulamalardan yardım alabilirsiniz.
Sosyalleştirme için doğru adımları takip etmek için mutlaka bir pozitif köpek eğitmeninden yardım almanız uygun olur. Unutmayın sosyalleştirme ileride mininum sorun demektir.